Astazi vă voi spune câteva cuvinte despre un proiect la care lucrez de câteva luni și care a fost premiat de cabinetul domnului europarlamentar Mircea Diaconu cu participarea la ”Young Innovators Unconvention”, Bruxelles, 24-26 septembrie 2014.
Este vorba despre înființarea unui Centru de Reziliență Asistată pentru Copil și Familie în Municipiul București. Acesta va avea ca misiune furnizarea de programe de asistență psihologică specializată copiilor și adulților care se confruntă cu situații de viață dificile, generatoare de stres, precum și dezvoltarea și implementarea de programe de prevenție și de dezvoltare a rezilienței la nivel familial și comunitar.
În ultimii ani este din ce în ce mai îngrijorătoare creșterea numărului de familii tinere (adulți între 20 și 40 de ani, cu sau fără copii) care se confruntă cu situații de viață generatoare de stres continuu, dezvoltând condiții psihologice și chiar tulburări extrem de incapacitante: stări anxioase, atacuri de panică, depresie, tulburare de stres posttraumatic etc. Pe de altă parte, studiile de specialitate arată că există persoane care, deși trăiesc evenimente cu caracter traumatizant sau caracterizate prin adversitate cronică, dau dovadă de o bună adaptabilitate. Această capacitate de adaptare este definită prin conceptul de reziliență. Reziliența este rezultatul unui proces interactiv între personă, familie și mediu, iar omul poate să-și dezvolte această capacitate prin programe de asistență psihologică specializate.
Obiectivele proiectului sunt: 1. Identificarea copiilor și adulților confruntă cu situații de viață stresante, de risc. 2. Implementarea de programe de asistență psihologică și socială personalizată pentru copiii și adulții confruntă cu situații de viață stresante. 3. Dezvoltarea unor programe comunitare de prevenție și de dezvoltare a rezilienței.
Beneficiari: Previzionăm existența a două grupuri țintă de beneficiari: copii și adulți. Pe parcursul primului an de implementare a proiectului ne propunem: asistența psihologică prin consiliere individuală și de familie a minim 100 de copii; asistența psihologică prin consiliere individuală și/sau de cuplu/familie a minim 100 de adulți; implementarea de programe comunitare de prevenție și de dezvoltare a rezilienței de care vor beneficia minim 300 de persoane.