TULBURĂRILE ANXIOASE ȘI DEPRESIVE LA ADULT: CONCEPTUALIZAREA CAZULUI ȘI MODEL DE INTERVENȚIE PSIHOTERAPEUTICĂ

Psiholog Bucuresti

Calendar:

  • 18 – 19 februarie 2023 – online

Program: Cursul se va desfășura sâmbătă și duminică, în intervalul orar 09.00 – 18.00 – 8 ore pe zi in direct online și 4 ore activitate individuala supervizata online

Organizator: Institutul de Psihologia Dezvoltării, Anexa nr. 6 din 07.06.2019 la Aviz profesional CPR: RF-II-B-184/ 06.07.2016/ 14.07.2021.

Curs de formare continuă creditat de către Colegiul Psihologilor din România cu 20 de credite profesionale în specialitățile Psihologie clinică și Psihoterapie.

Formator: Prof. univ. dr. Geanina Cucu-Ciuhan – profesor universitar la Universitatea din Pitești, psiholog principal supervizor în psihologie clinică, psihoterapeut formator și supervizor în psihoterapie experiențială.

Cursul are ca scop dezvoltarea unor abilități de psihodiagnostic clinic și de intervenție psihoterapeutică țintite pe particularitățile pacienților adulți cu tulburări anxioase și depresive.

Competenţele oferite de acest curs participanților se referă la:

Competențe generale din domeniul psihologiei clinice:

  • evaluarea psihologică clinică/psihodiagnostic clinic a tulburărilor anxioase și depresive la adult și conceptualizarea cazului în paradigma psihoterapiei experiențiale

Competențe generale din domeniul psihoterapiei:

  • intervenție psihologică în cazul tulburărilor anxioase și depresive la adult în paradigma psihoterapiei experiențiale la adult

Competențe specifice:

  • Identificarea şi utilizarea adecvată a instrumentelor de psihodiagnostic clinic specializate pentru tulburările anxioase și depresive la adult: anamneza, interviul clinic, teste standardizate.
  • Analiza și evaluarea corectă a demersului de diagnostic clinic specific tulburărilor anxioase și depresive la adult şi a modului în care sunt derivate concluziile și conceptualizarea clinică corectă a cazului.
  • Înțelegerea modelului de intervenție experiențială în tulburările anxioase și depresive la adult.
  • Insușirea tehnicilor de intervenție în paradigma experiențială, specifice lucrului cu tulburările anxioase și depresive la adult.

Modulul 1: Tulburările anxioase la adult: conceptualizarea cazului și model de intervenție psihoterapeutică – 10 ore, 10 credite

Teoriile neuro-biologice moderne ale emoțiilor: teoria creierului emoțional (Joseph LeDoux).

Descrierea și explicarea tabloului clinic al principalelor tulburări anxioase la adult.

Identificarea şi utilizarea adecvată a instrumentelor de psihodiagnostic clinic specializate pentru tulburările anxioase la adult: anamneza, interviul clinic, scale de screening pentru tulburările anxioase, teste clinice validate in România.

Procesele emoționale în anxietate. Conceptualizarea clinică a dificultăților anxioase din perspectiva psihoterapiei experiențiale.

Procesul terapeutic în psihoterapia focalizată pe emoții, cu aplicațiii pentru tulburările anxioase: markeri ai evoluției clientului.

Psihoterapia focusată pe emoții în anxietate: split-ul anxios, “unfinished business”, modalități de tratare a sinelui, “self shooting”.

Model de psihoterapie experiențială adaptat pentru fobia socială și tulburarea de panică.

Model de psihoterapie experiențială adaptat pentru tulburarea de stres posttraumatic.

Primul ajutor psihologic: evaluare, identificarea nevoilor, intervenție de scurtă durată.

Modulul 2: Depresia la adult: conceptualizarea cazului și model de intervenție psihoterapeutică – 10 ore, 10 credite

Schemele emoționale și formele de răspuns emoțional disfuncțional. Evaluarea emoțiilor și identificarea tipurilor de emoții.

Descrierea și explicarea tabloului clinic al principalelor tulburări depresive la adult.

Identificarea şi utilizarea adecvată a instrumentelor de psihodiagnostic clinic specializate pentru tulburările depresive la adult: anamneza, interviul clinic, scale de screening pentru tulburările depresive, teste clinice validate în România.

Procesele emoționale în depresie. Conceptualizarea clinică a depresiei din perspectiva psihoterapiei experiențiale.

Procesul terapeutic în psihoterapia experiențială, cu aplicațiii pentru tulburările depresive: markeri ai evoluției clientului.

Tehnici specifice psihoterapiei experiențiale în depresie: tehnica scaunului gol și tehnica celor două scaune.

Psihoterapia experiențială în depresie: tema sinelui tema ”other”, tipuri de abandon/respingere, procesele emoționale în depresie