ANXIETATEA LA COPIL: CONCEPTUALIZAREA CAZULUI ȘI PROGRAME DE INTERVENȚIE CLINICĂ

Calendar:

Workshop: ANXIETATEA LA COPIL: CONCEPTUALIZAREA CAZULUI ȘI PROGRAME DE INTERVENȚIE CLINICĂ

Organizator: Institutul de Psihologia Dezvoltării, Aviz nr. 30 din 21.12.2021 la Aviz profesional CPR: RF-II-B-184/ 06.07.2016/ reactualizat 14.07.2021.

Curs de formare continuă creditat de către Colegiul Psihologilor din România cu 10 credite profesionale în specialitățile Psihologie clinică și psihoterapie.

Formator: Prof. univ. dr. Geanina Cucu-Ciuhan – profesor universitar la Universitatea din Pitești, psihoterapeut formator și supervizor în psihoterapie experiențială, psiholog principal supervizor în psihologie clinică și în psihologie educațională și consiliere vocațională.

Cursul are ca scop dezvoltarea unor abilități de diagnostic clinic și de intervenție de scurtă durată țintite pe particularitățile copiilor și adolescenților cu tulburări anxioase.

Competenţele oferite de acest modul participanților se referă la:

Competențe generale din domeniul psihologiei clinice:
• evaluarea psihologică clinică/psihodiagnostic clinic – identificarea factorilor psihologici implicaţi în sănătate, dezvoltare şi tulburare/boală mintală, la adult, familie sau copil
• conceptualizarea cazului și design-ul programelor de intervenție
Competențe specifice:
• Cunoașterea celor mai noi teorii neurologice și psiho-sociale privind etiologia tulburărilor anxioase la copil
• Descrierea și explicarea tabloului clinic al tulburărilor anxioase ale copiilor și adolescenților
• Identificarea şi utilizarea adecvată a instrumentelor de psihodiagnostic clinic specializate: anamneza, interviul clinic, testarea copilului în contextul familiei, scalele de evaluare cu ancore comportamentale, exerciții dinamice de diagnostic experiențial
• Analiza și evaluarea corectă a demersului de diagnostic clinic şi a modului în care sunt derivate concluziile și conceptualizarea clinică corectă a cazului
• Intervenție de scurtă durată în context familial pentru copiii cu tulburări anxioase: tehnici de relaxare și imagerie dirijată, terapie prin joc și art-terapie, programe de parenting.

Teme:

Clasificarea și tabloul clinic al principalelor tulburări anxioase la copil: anxietatea de separare, anxietatea socială, anxietatea generalizată, mutismul electiv

Conceptualizarea clinică a cazului în tulburările anxioase la copil

Stabilirea obiectivelor și design-ul activităților programului de intervenție centrat pe copil și familie. Exemple.

Planul individual de intervenție pentru copilul cu anxietate. Fișe de lucru în terapie. Studiu de caz.

Tehnici de relaxare și imagerie dirijată adaptate pentru copilul cu anxietate. Exemple de scripturi.

Tehnici art-terapeutice și de terapie prin joc adaptate pentru copilul cu anxietate. Exemple.

Programe de parenting adaptate pentru copilul cu anxietate.

Participanți: Pot participa la workshop psihologi, psihiatri, medici, persoane care lucrează în învățământ, cercetare, ONG-uri, cursanți în formare în psihoterapie. Persoanele care pot primi credite, conform COPSI, sunt psihologii cu atestat de libera practica. Alături de psihologi pot participa studenți și alți specialiști, însă fără a primi credite.

Program: Workshop-ul cuprinde 10 ore și se va desfășura sâmbătă și duminică, între orele 9.00-14.00.

Înscrieri: Pentru înscrieri și alte informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: geaninaciuhan@gmail.com.

Vă așteptăm cu drag!
Echipa Institutului de Psihologia Dezvoltării