TULBURĂRILE DE PERSONALITATE LA ADOLESCENȚI: CONCEPTUALIZAREA CAZULUI ȘI PROGRAME DE INTERVENȚIE

Calendar: 13 mai 2023 – live online pe Zoom

Program: Cursul se va desfășura sâmbătă, în intervalul orar 09.00 – 18.00 – 8 ore pe zi in direct online și 2 ore activitate individuala supervizata online.

Workshop: TULBURĂRILE DE PERSONALITATE LA ADOLESCENȚI: CONCEPTUALIZAREA CAZULUI ȘI PROGRAME DE INTERVENȚIE

Organizator: Institutul de Psihologia Dezvoltării, Aviz nr. 3 din 16.02.2023, la Aviz profesional CPR: RF-II-B-184/ 06.07.2016/ reavizat 14.07.2021.

Curs de formare continuă creditat de către Colegiul Psihologilor din România cu 10 credite profesionale în specialitățile Psihologie clinică și Psihologie educațională și consiliere vocațională.

Formator: Prof. univ. dr. Geanina Cucu-Ciuhan – profesor universitar la Universitatea din Pitești, psiholog principal supervizor în psihologie clinică, psihoterapeut formator și supervizor în psihoterapie experiențială; formare internațională în psihoterapie focalizată pe emoții, hipnoză ericksoniană și psihoterapie cognitiv-comportamentală (Institutul Beck).

Descrirea cursului de formare profesională continuă:

Cursul are ca scop dezvoltarea unor abilități de diagnostic clinic și de intervenție de scurtă durată țintite pe particularitățile adolescenților cu organizare clinică a personalității.  

Competenţele oferite de acest modul participanților se referă la:

Competențe generale din domeniul psihologiei clinice:
• evaluarea psihologică clinică/psihodiagnostic clinic – identificarea factorilor psihologici implicaţi în sănătate, dezvoltare şi tulburare/boală mintală, la adult, familie sau copil
• conceptualizarea cazului și design-ul programelor de intervenție

Competențe specifice:
• Descrierea și explicarea tabloului clinic al tulburărilor de personalitate la adolescenți
• Identificarea şi utilizarea adecvată a instrumentelor de psihodiagnostic clinic specializate: anamneza, interviul clinic, testarea adolescentului în contextul familiei, inventarele clinice de personalitate pentru adolescenți
• Analiza și evaluarea corectă a demersului de diagnostic clinic şi a modului în care sunt derivate concluziile și conceptualizarea clinică corectă a cazului
• Intervenție de scurtă durată în context familial pentru adolescenții cu tulburări de personalitate

Temele abordate:

Organizarea clinică a personalității la adolescent: organizarea nevrotică a personalității, organizarea borderline a personalității, organizarea psihotică a personalității
Conceptualizarea clinică a cazului în tulburările de personalitate la adolescenți. Studii de caz.
Stabilirea obiectivelor și design-ul activităților programului de intervenție centrat pe adolescent și familie. Exemple.
Planul individual de intervenție pentru adolescentul cu organizare nevrotică a personalității. Fișe de lucru în terapie. Studiu de caz.
Planul individual de intervenție pentru adolescentul cu organizare borderline a personalității. Fișe de lucru în terapie. Studiu de caz.
Planul individual de intervenție pentru adolescentul cu organizare psihotică a personalității. Fișe de lucru în terapie. Studiu de caz.

Cursul cuprinde multe aplicații practice și participanții primesc, pe lângă suportul de curs, modele de raport de psihodiagnostic și de planuri de intervenție clinică.