Cum facem față emoțiilor dificile?

Psiholog BucurestiEmoția este o stare psihologică definită prin patru componente: o experiență subiectivă pozitivă sau negativă, activarea unor procese mentale specifice precum evaluarea cognitivă sau informația memorată, excitare corporală și comportament deschis caracteristic.

Atunci când trăim stări afective negative acute, reglarea noastră emoțională poate deveni disfuncțională. Atât depresia cât și anxietatea sunt, de cele mai multe ori, încercări ale noastre de a regla stări emoționale negative.

Adesea, decât să trăim intens o emoție, este util să păstrăm o distanță obiectivă față de emoția respectivă. Acest lucru este foarte util cu emoțiile copleșitoare, nesănătoase. Spre exemplu, ne exprimăm furia prin comportamente agresive, chiar dacă un răspuns mai rezonabil ar fi mult mai în acord cu interesul nostru.

Vă propun un mic exercițiu care ne poate ajuta atunci când ne confruntăm cu o emoție dificilă. În timpul exercițiului, încercați să vă concentrați mai degrabă pe proces decât pe conținut.

  • Imaginează-ți o situație sau o interacțiune cu cineva care îți produce o emoție dificilă. Poate fi vorba despre o conversație cu un părinte care te face să trăiești o puternică emoție de furie, lipsă de valoare sau indezirabilitate.
  • Pe măsură ce emoția se dezvoltă, îndreaptă-ți atenția spre ceeea ce simți. Descrie senzațile corporale. Descrie-le calitatea locația și orice schimbare care se produce. Respiră adânc.
  • Acum îndreaptă-ți atenția spre gândurile care însoțesc aceste senzații. Descrie procesele mentale în care te angajezi, fie că sunt gândire, amintiri sau criticism. Respiră adânc.
  • Concentreaază-te pe o altă emoție, bună, caldă, cum ar fi iubirea, bucuria sau compasiunea. Imaginează-ți o situație în care ai interacționat cu respectivul părinte și ai simțit această emoție pozitvă. Simte-o acum. Permite acestei emoții să te cuprindă.
  • Gîndește-te acum, cînd ești încărcat de această emoție bună, la vechea ta emoție, cea dificilă. Ce-i poți spune emoției dificile pentru a o ajuta să se transforme într-una mai bună? Spune acest lucru.

 

Publicitate

Despre geaninaciuhan

Data nașterii: 18.09.1971 Locul Nașterii: Targu-Neamț Casătorită cu Dan-Lucian Cucu-Ciuhan Copil: Ciprian-Alexandru STUDII: 1995—Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei—licențiat în psihologie 1997—Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei—Master în psihodiagnostic şi psihoterapie 2000—Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei—Doctorat în psihologie 2005—Societatea de Psihoterapie Experienţială Română—Psihoterapeut formator supervizor în psihoterapie experienţială 2009—Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Management—Master în Management Public
Acest articol a fost publicat în Despre Psihoterapie, Despre părinți, Psiholog Bucuresti, Psihoterapeut Bucuresti, Psihoterapie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s